jan van nouhuys exposeert samen met de deelnemers aan zijn masterclasses

Jan van Nouhuys werkte ruim veertig jaar als zilversmid. In een tijd dat zilver uit de mode was geraakt als gebruiksvoorwerp, koos hij er bewust voor om juist grote kunstobjecten te maken en vond daar uiteindelijk een markt voor. Zijn visie op modern zilver doceerde Jan van Nouhuys ook aan de Vakschool in Schoonhoven. Jan richtte in 1991 de stichting ‘Zilver in Beweging’, op om het vak nieuw elan te geven, zilver als kunstvorm op de kaart te zetten en anderen te inspireren. Jan coachte zilversmeden in zijn internationale masterclasses om nieuwe concepten uit te werken en te realiseren. Deze masterclasses vormden een ontwikkelplaats voor aanstormende talenten en ervaren zilversmeden. Veertien van hen exposeren naast Jan hun werk in het Zilvermuseum: Tamara van Kekerix, Guido Schram, Mark Alexander, Dyon Seelen, Niels de Vos, Liv-Maritt Prins van Wijngaarden, Kaj Bras, Bas Jansen, Sybren Van Wesemael, Patrick Davison, Megan Falconer, Loucinda Nims, Yonatan Avishaul en Leandra Förster.

Boek Zilverkunst – Jan van Nouhuys, Grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst
De expositie valt samen met de presentatie van het tweetalige boek ‘Jan van Nouhuys – zilverkunst – grondlegger van de Nederlandse hedendaagse zilverkunst’. Journalist en kunstcriticus Marc Couwenbergh beschrijft hierin het leven en werk van Jan van Nouhuys. Het boek is een prachtige inleiding op een bezoek aan het museum en biedt diepgang voor de bezoeker die geïnspireerd raakt door de expositie. Het boek is verkrijgbaar bij Uitgeverij Pictures Publishers Woudrichem en ook te koop bij het Zilvermuseum. De uitgave is in het Nederlands en Engels, Prijs €29,95. Klik hier om het boek te bestellen.

Revitalisering van het ambacht
Het Nederlands Zilvermuseum wil met deze expositie de bezoeker een recente ontwikkeling laten zien in het zilversmeden en bijdragen aan de revitalisering van het ambacht. Jan van Nouhuys hoopt dat door de expositie en publicatie van het boek in de toekomst meer mensen geïnspireerd raken door zijn werk en visie, en dat zilver als kunstvorm zich (nog) steviger gaat wortelen in de samenleving.