opera “all rise” met groot succes uitgevoerd

csm_All_Rise_57d2c8ee55

YOUNG PROFESSIONALS UIT VERSCHILLENDE KUNSTDISCIPLINES CREEERDEN EEN BIJZONDER OPERA

Op 17 en 18 jnui jl. ging in De Regentes in den Haag  All Rise! in première. In het kort:
Een vertaler binnen een fictief meertalig parlement wordt door een politica in verleiding gebracht een vertaalfout te maken. De gevolgen van deze fout blijken minder onschuldig dan gedacht en de situatie loopt totaal uit de hand. Persoonlijke en politieke agenda’s lopen door elkaar, waardoor uiteindelijk een totale dystopie ontstaat. Om de situatie te redden neemt de vertaler uiteindelijk zelf het woord, met alle gevolgen van dien.

De opera All Rise! is gecomponeerd door Jan-Peter de Graaff. Opgegroeid op Terschelling en opgeleid in Den Haag (Koninklijk Conservatorium) en Londen (Royal College of Music) zijn zijn werken inmiddels uitgevoerd door onder andere het Radio Filharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de David Kweksilber Big Band en het Ruysdael Kwartet.
Nu heeft hij genoeg bagage verzameld voor de volgende stap; het schrijven van een complete opera. In samenwerking met Yuri Robbers (Libretto), Kenza Koutchoukali (Regie) en Maite Catherine de Wit (Productie) is een collectief ontstaan van young professionals die vanuit hun eigen discipline hebben gewerkt aan deze opera. Op deze manier willen ze aan de wereld een nieuwe generatie operamakers introduceren en vanuit een fris perspectief het operagenre benaderen. Alles is nieuw: de muziek, het libretto, de decors, de kostuums en alles eromheen.

De makers werden ondersteund door Stichting Wervelwind Muziektheater, een stichting die zich richt op het ondersteunen van jonge makers en jong operatalent in Den Haag. Stichting Strand Links doneerde een financiële bijdrage.

De voorstelling was een enorm succes. Helaas is er voorlopig geen mogelijkheid voor een reprise. Maar wie weet. Google “All Rise” en je vindt nog een hoop informatie.