nieuw gedicht in de polder

Onder stormachtige weersomstandigheden is op 6 juni jl. door de Lions Club Alblasserwaard Souburgh het elfde gedicht onthuld van de beoogde reeks “Dichter bij de Polder” in de Alblasserwaard. Met deze gedichten (het is de bedoeling dat er 25 komen) wil de Lions Club de schoonheid van het woon- en werkgebied accentueren en zo een bijdrage leveren aan de beleving van deze prachtige polder.

Na 10 bekende dichters (Jan Eikelboom, Anna Enquist, Neeltje Maria Min, Klaas Blokhuis, Marieke van Leeuwen, Saskia Stehouwer, Ad Zuiderent, Willem van Toorn, Jana Beranová en Hester Knibbe) is het elfde gedicht geschreven door de jonge dichteres Marieke Rijneveld en vereeuwigd op een bronzen plaquette. Stichting Strand Links is de hoofdsponsor van dit gedicht, waarbij ook een educatieproject op een basisschool in de streek hoort. De leerlingen gaan onder leiding van een dichter/poëziedocent gedichten maken ter plaatse, die worden uitgegeven in een speciaal bundeltje.

Op de foto’s: Marieke Rijneveld leest na de onthulling haar gedicht voor, dat op de plaquette is vastgelegd. Plaats: Zijdeweg Streefkerk, bij de fietsbrug over de Lage Boezem.

dichter bij de polder 6 juni (10) dichter bij de polder 6 juni (9)

DE BOEZEM DIE HET POLDERWATER OPSLAAT, ZOALS OMA

HAAR OMHELZINGEN BEWAARDE, ALLEEN ALS DE TRANEN

BOVEN HET WATERPEIL KWAMEN, OPENDE ZE KORT HAAR

ARMSLUIZEN. IEDERE OCHTEND NAM ZE HAAR ZWEMPAK

MEE EN KEEK HOE DE BRUG HAAR BUIK INHIELD VOOR

SCHAATSERS, ZE ZEI: ‘DE WINTER HEEFT LAST VAN

VISSERSGEDULD, ZELFS DE MOLEN STAAT ER VERSTIJFD BIJ

EN WIE ZIJN WIJ, TWEE PIRATEN OP ZOEK NAAR EEN WAK

VOOR HET SCHIP.’ DAARNA IN HET GRAS, KOETJESREPEN UIT

HAAR TAS EN NIEMAND DIE DE STILTE WILDE VERKLIKKEN.

 

dichter bij de polder 6 juni