kunstwerk libre overgedragen aan de gemeente vianen

Op vrijdag 23 juni is het kunstwerk LIBRE officieel overgedragen aan de gemeente Vianen. Tijdens een bijeenkomst in “Het Klooster” tekenden wethouder Marcel Verweij en onze bestuursleden Henny Scheffers en Pascal van der Grijn de overeenkomst.

Daarna ging het gezelschap genodigden naar de rotonde, ieder gewapend met een bellenblaassetje, om zoveel mogelijk bellen richting de grote glazen bellen van het beeld blazen. Ondertussen onthulden wethouder Verweij en Marinke van Zandwijk het informatiebord ter plekke.

Een feestelijke gebeurtenis, die ons en de gemeente met trots en vreugde vervulde. Een bijzondere samenwerking heeft dit geschenk heel voorspoedig mogelijk gemaakt. Een geschenk voor de gemeente, een prachtige opdracht voor Marinke van Zandwijk die een bijzonder kunstwerk heeft gemaakt. Helemaal in harmonie met de omgeving en heel symbolisch voor de Verrassende Vrijstad Vianen. Zoals zij ook toelichtte:

Vianen Vrijstad, dit raakte mij in een tijd waarin vrijheden op verschillende manieren onder druk staan. Een vrijstad met twee thema’s: vrijheid, maar ook bescherming.

De rotonde is een middelpunt, een knooppunt voor vele reizigers. Een belangrijk punt voor het ontwikkelen van een werk was herkenbaarheid en verscheidenheid. Een beeld wat je in een enkele oogopslag kan vatten als bestuurder, maar waar genoeg in te zien is als bijrijder of tragere passant.

Voor zo’n middelpunt is naar mijn idee een boom het meest op z’n plek. Van oudsher speelt de boom een hoofdrol in diverse levensgemeenschappen. Een boom opgebouwd vanuit materiaal en vorm gevonden in bewegwijzering. Maar opgegroeid in de Betuwe draagt voor mij een boom vrucht. De vrucht van vrijheid die zo gekoesterd wordt in Vrijstad Vianen. De kooi gevuld met een fragiele bel en belast met de dubbele rol, beschermend en beperkend. De glazen bel vol lucht veilig, maar zeker ook op zoek naar uitwegen. Verschillende kleuren, verschillende vormen. “Homo Bulla est”. Ook hier speelt mijn luchtbel de rol van de mens. Alle kleuren van de regenboog, groot klein, ieder in een eigen kooi.

Hier is een leuk filmpje, met dank aan Dick Aanen: https://www.youtube.com/watch?v=S3BlO415PkU

overdracht libre (14) overdracht libre (47) libre in het donker (1)