de oude horn en bernard heesen

oudehorn12 029d48e1a04b94cfc730bc6d7f9f5ec6 37f85a4d17c3823e0c508e43fda64a1f

In Acqoy vinden we, in een voormalig gemaal aan de Linge, glasblazerij “De Oude Horn”. Sinds 1984 werkt Bernard Heesen hier aan zijn glaskunstwerken, soms in opdracht, soms in een vrije productie. Zijn vader Willem Heesen, een icoon van de Leerdamse glasstijl, is hier begonnen en droeg geleidelijk de zaak over aan zijn zoon. Die streefde al snel naar vernieuwing en dat uit zich in een uitbundige zeer persoonlijke stijl. Werk van Bernard Heesen vind je over de hele wereld bij particulieren en in musea.
Al langer omringt hij zich met assistenten, omwille van het zware handwerk. Maar zijn streven is toch om een jonge, veelbelovende kunstenaar die verder wil met glas, een intensieve persoonlijke opleiding te geven om hem of haar dan weer zelfstandig verder te kunnen laten werken. Op dit moment heeft hij zo’n veelbelovende leerling, in een meester/gezel programma.
Nienke Sikkema (1988) studeerde meubel- en productontwerp aan de Koninklijke Academie van de Beeldende Kunsten in Den Haag na een bachelor geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam, een premaster journalistiek en stages bij Nieuwsuur en de VPRO. Ze is in haar ontwerpen altijd op zoek naar een balans tussen inhoud en lichtheid. Dat vraagt om glas!

Inmiddels heeft deze samenwerking als “meester/gezel”geresulteerd in een vrolijke tentoonstelling in de tuin van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam onder de titel “De valkuil van de kunde”,  een onderzoek naar de vraag in hoeverre techniek en kunde van het glasblazen bepalend is voor het eindresultaat. De tentoonstelling De Valkuil van de Kunde is nog te zien tot 3 november.

Kijk op deoudehorn.com en nienkesikkema.nl en https://www.nationaalglasmuseum.nl/agenda/2019/de-valkuil-van-de-kunde/

(2019-10-09)