Carilijne Pieters, boeiend filmproject

Carilijne Pieters is een jonge fotograaf/filmer. Zij schrijft over haar idee voor de documentaire o.a. het volgende:

Kortgeleden zijn er 45 brieven gevonden uit de Tweede Wereldoorlog, geschreven door mijn overgrootouders fam. Heger en de verwante fam. Van de Kamp. De brieven zijn gericht aan een Joodse vrouw Hanna. Haar dochters, Elly en Marietta (4 en 5 jaar oud), zaten 3 jaar lang bij deze twee gezinnen ondergedoken. Twee totaal verschillende verhalen. Elly ziet mijn grootouders als haar ouders en als ze teruggaat naar haar biologische moeder huilt ze maandenlang. Terwijl Marietta trauma’s overhoudt aan haar onderduik.

De brieven raakten mij zo dat ik dacht; hier moet ik iets over gaan maken. Tijdens het lezen van de brieven vergeet je soms even dat het oorlog is en word je meegenomen in de beeldende verslagen van het dagelijkse, om dan weer met een paar zinnen teruggeworpen te worden naar de achtergrond van dit warme familie tafereel en het gevaar dat hun allen boven het hoofd hangt. In de blik gericht op liefde/schoonheid herken ik mij in mijn overgrootvader.

De brieven zorgde er ook voor dat me ging afvragen waarom ik Elly en haar familie eigenlijk zo slecht ken. Wie is dat meisje, die nu een vrouw van 81 jaar is, waar mijn familie hun leven voor op het spel heeft gezet? Wat voor rol speelt de liefde in zulke traumatische gebeurtenissen?

Ik zou het mooi vinden om met deze documentaire langs te gaan op scholen om deze generatie te vertellen over wat er kan gebeuren.

Strand Links geeft een bijdrage in de productiekosten