aankoop 51: Alexandra Hunts

Alexandra Hunts – 1990 – Lviv (Oekraïne) 

 Objectiveless composition 1.  (2019)

59,5 x 59,5 cm ( 6 stuks) 

Staal 

 

Alexandra Hunts is een Nederlandse kunstenaar van Oekraïense afkomst, gevestigd in Amsterdam. Ze heeft gestudeerd aan Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) in Den Haag ( BA, 2012)  en Malmö Art Academy (MFA, 2018), resident bij Rijksakademie in Amsterdam (2023-2025).  Ze werkt met diverse media zoals fotografie, video, installatie en beeldhouwkunst. Haar unieke perspectief draait om de wisselwerking tussen materialiteit en filosofie, waarbij ze de grenzen van artistieke media verlegt. Haar creatieve proces draait om stevige conceptuele kaders, geïnspireerd door een eclectische mix van disciplines, waaronder kunst, wetenschap, geschiedenis en kritische theorie. Haar werk is geworteld in multidisciplinair onderzoek en wordt wereldwijd erkend in collecties en nominaties voor gerenommeerde kunstprijzen. 

 “Objectiveless composition #1″ is gebaseerd op een dialoog tussen Niels Bohr en Albert Einstein. Voor de wetenschapper is de mens niet meer dan een waarnemer van het universum. 

Vertrekkend vanuit de vraag wat meten is, vroeg ik mezelf af of dit een op de mens gerichte notie is? Om objectieve meting te verrichten, moet de waarnemer zichzelf verwijderen uit het systeem dat ze bestuderen, zegt Lee Smolin. Maar wat kan bestaan buiten de waarnemer, in relatie tot het feit dat er geen buiten het universum is? De rol van de waarnemer ten opzichte van het waargenomene was een groot debat tussen twee beroemde natuurkundigen van onze tijd, Albert Einstein en Niels Bohr. En wat kunnen we waarnemen achter het zwarte gat? Het werk wordt vertegenwoordigd door een uitgevouwen dobbelsteen gemaakt van staal. 

 

http://www.alexandrahunts.com