aankoop 47: Marinke van Zandwijk

 

 

Marinke van Zandwijk – 1987 – Tiel

Witte cirkel voor Lia en Herman  (2023) 

RVS cirkel,  geregen met glazen bellen 

Doorsnede 150 cm

 

Ik blaas bellen. Mijn beelden bouw ik op uit glazen geblazen bellen. ‘Homo bulla est’ is een uitspraak van Erasmus: ‘De mens is een luchtbel’ vertelt hoe ik mijn bellen benader. Vormen die gevuld zijn met lucht en daarmee het ontastbare tastbaar maken. Glas is een eigenwijs materiaal, hard en fragiel als het koud is, maar op z’n best als het warm is. Dan is het dik, stroperig en flexibel, het enige materiaal dat zo lekker blaast. Mijn bellen beperken zich al lang niet meer tot een ronde vorm. Ze passen zich aan en vervormen, vaak al om constructief een eerste stap naar een beeld te maken.  

Door de uitnodiging om een werk te maken voor de collectie van Strand Links ben ik me gaan verdiepen in het werk van Ad Dekkers. Zijn benadering van het wit wilde ik omarmen in mijn werk. Witte bellen vormen samen de cirkel, zodat alleen de “echte” vorm te zien is zonder de illusie van vorm door kleur.  

 

https://www.marinkevanzandwijk.nl