aankoop 22: jan wattjes

 

Jan Wattjes – 1981 – Den Haag

209×90 cm

Tekening op papier 

 

Zodra een schilder een rood, een blauw of een geel vierkant schildert. Duiken er meerdere associaties op. En omdat het vierkant geschilderd is, is de naam Mondriaan vrijwel onvermijdelijk. De taal van Mondriaan is onlosmakelijk verbonden aan het gekleurde vierkant. Het is de rijke schilderkunstige geschiedenis waar je als hedendaagse schilder altijd wel aan wordt herinnert. De taal die je opbouwt bestaat altijd uit fragmenten van al eerder gesproken talen. Dat is nu eenmaal het lot van de schilder. Je kan eraan refereren of dwangmatig willen negeren. Iedere schilder heeft er mee te maken. Het kan frustreren of inspireren in het proces om je eigen schilderkunstige taal vorm te geven. Mijn werk gaat over het creëren en vormgeven van die taal. Een taal die in mijn ogen uit van alles kan bestaan, maar in de kern altijd draait om schilderkunst en om mijn bestaan als schilder. De studio waarin ik werk, de materialen die ik oppak, de doeken die ik span, de sigaret die ik rook of de voetbalwedstrijd van gisteravond. Al mijn handelingen, ervaringen en obsessies vertaal ik terug in schilderkunst. De ene keer abstract, met hier en daar wat sporen of vuile vegen. De andere keer een nauwkeurig portret van een verloren (artistieke) familielid. Op die manier zoek ik mijn fragmenten en creëer ik mijn rijke maar specifieke taal. Mijn eigen schilderkunstige taal.

 

http://www.livingstonegallery.nl